به گزارش خبرنگار ایرنا، یکی از سفرهای فراموش نشدنی که در ذهن هر یک از ما می ماند، سفرهای خانوادگی است. ماجرایی و تجربه ای از حرف هایی که رد و بدل شد، از جاده هایی که رفتیم، از دیدنی هایی که دیدیم، از خرید سوغاتی، از دوستان و مکان های دیدنی جدیدی که ما را دور هم جمع کردند، و البته از اعتمادی که ما را به هم نزدیک کرد. و در شیرینی ها خستگی است و ما در صبر سفر شریکیم و همدیگر را حمایت می کنیم.
یک محقق گردشگری در خصوص اهمیت سفرهای خانوادگی معتقد است که سفرهای خانوادگی نه تنها به تقویت روابط عاطفی و اجتماعی بین خانواده ها کمک می کند، بلکه در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه ایران نیز نقش اساسی دارد. این نوع سفرها با برنامه ریزی و سرمایه گذاری مناسب می تواند به عاملی موثر در دستیابی به اهداف توسعه پایدار و ارتقای کیفیت زندگی ایرانیان تبدیل شود.
اهمیت اقتصادی سفرهای خانوادگی
مهران حسنی با بیان اینکه در جامعه ایرانی خانواده ها به عنوان اصلی ترین گروه های مصرف کننده سفر با خرید صنایع دستی، اقامت در هتل ها و سایر مراکز اقامتی، صرف غذا در مراکز عرضه مواد غذایی محلی و ... به افزایش درآمد جامعه محلی کمک می کنند، گفت: : از طرفی سفرهای خانوادگی باعث رشد گردشگری داخلی شده و خانواده ها به جای سفر به کشورهای خارجی به مناطق مختلف ایران سفر می کنند و این امر از بعد اقتصادی بر حفظ منابع مالی داخل کشور تاثیر می گذارد. مشاهده کنید.
اهمیت اجتماعی سفرهای خانواده محور
یکی از اعضای انجمن متخصصان جهانگردی کشور در خصوص بعد اجتماعی سفرهای خانوادگی، آن را فرصتی برای تعامل بیشتر اعضای خانواده که زمان بیشتری برای گفتگو، سرگرمی و فعالیت های گروهی دارند، دانست. در این نوع سفر افراد می توانند تجربیات ویژه و مشترکی از جمله سفر به مناطق طبیعی، تاریخی و فرهنگی به دست آورند و در نتیجه روابطشان عمیق تر شود، چرا که در تحقیقات علمی ثابت شده است که فعالیت های گروهی در طول سفر - کاهش استرس روانی برای اعضای خانواده و بهبود کیفیت زندگی.
وی با اشاره به موضوع مهم دیگری که اهمیت جنبه اجتماعی در گردشگری خانوادگی را دارد و آن ارتباط خانواده ها با سایر خانواده ها است، تصریح کرد: این موضوع می تواند منجر به افزایش احساس وحدت و انسجام در جامعه شود. رویدادها و جشنواره های مرتبط با گردشگری خانوادگی را می توان ترتیب داد که در آن خانواده ها می توانند تجربیات خود را به اشتراک بگذارند. به تقویت احساس همبستگی اجتماعی کمک کرد.
اهمیت سفرهای خانوادگی از منظر فرهنگی
مهران حسنی در بخشی دیگر به سفرهای خانوادگی از منظر فرهنگی اشاره کرد و توضیح داد: خانواده ها می توانند در طول سفر فرزندان خود را با فرهنگ و آداب و رسوم مناطق مختلف آشنا کنند که فرصتی برای آموزش و آشنایی نسل جوان با تاریخ و فرهنگ ایران زمین فراهم می کند. . هنر در نتیجه کسب این تجربیات به وجود می آید و هویت فرهنگی جوانان تقویت می شود.
وی ادامه داد: یکی دیگر از مزیت های سفرهای خانوادگی این است که خانواده ها با چالش های زیست محیطی، میراث فرهنگی، صنایع دستی و سایر مشکلات آشنا می شوند و با آگاهی خود به حفاظت از این منابع توجه می کنند.
این کارشناس گردشگری از دیگر اثرات مثبت سفر خانواده محور ضمن توصیف آن به عنوان پایدارترین شکل گردشگری، کاهش اثرات منفی زیست محیطی، توزیع عادلانه درآمد در مناطق آسیب پذیر و برخوردار، افزایش احساس شادی است. وی تعلق خاطر به مکان های سرزمین کهن ایران و تقویت حس غرور را ناشی از آشنایی با میراث عظیم فرهنگی، تاریخی و طبیعی کشور دانست.
راهکارهایی برای فعال سازی گردشگری خانوادگی
حسنی با بیان اینکه قطعاً چالش ها و فرصت های بزرگی برای ایجاد تحول عملی در سفرهای خانوادگی وجود دارد، تصریح کرد: دستیابی به اهداف اعلام شده. برنامه ریزی و اجرای تورهای خانوادگی باید با رویکرد «چند نسلی» طراحی شود، زیرا این سفرها نیازهای همه اعضای خانواده از کودکان تا سالمندان را پوشش می دهد و شامل برنامه های متنوع سرگرمی برای کودکان، رویدادهای آموزشی برای نوجوانان و... فعالیت های نشاط بخش و آرامش بخش برای افراد مسن
وی ادامه داد: این تورهای خانوادگی می تواند تورهای هنری مبتنی بر موضوع با بازدید از حوزه های هنری و کارگاه های صنایع دستی، تورهای تاریخی هدفمند، بازدید از میراث فرهنگی ملموس و ناملموس و تورهای سلامت و طبیعت درمانی با اقامت در مناطق طبیعی برای ارتقای سلامت روان باشد. انجام شد.
یکی از اعضای انجمن صنفی متخصصان جهانگردی کشور، ویژگی بارز بسته های مسافرتی خانوادگی را تنوع برنامه ها و مقرون به صرفه بودن، جذب بیشتر خانواده ها عنوان کرد که منجر به افزایش رضایت خانواده و مشارکت در سفرهای داخلی می شود.
وی ادامه داد: طراحی اپلیکیشن گردشگری خانوادگی که بتواند اطلاعات مسیرهای مناسب برای خانواده ها، اقامتگاه های خانوادگی، جاذبه های گردشگری مناسب برای خانواده ها، پیشنهادات ویژه سفر، به اشتراک گذاشتن تجربیات سفر و بهره مندی از تجربیات دیگران را ارائه دهد ، لازم به ذکر است: با استفاده گسترده از تکنولوژی و دسترسی زیاد مردم به اینترنت، هزینه و زمان سفر خانواده صرفه جویی می شود.
- توجه به قدرت رسانه ها و شرکت های مسافرتی در تبلیغات سفرهای خانوادگی
حسنی به تاثیرگذاری رسانه ها از طریق تولید برنامه های تلویزیونی و رسانه ای در قالب مستند، داستانی و فیلم آموزشی در قالب کلیپ، گزارش تصویری، سریال، فیلم کوتاه و غیره اشاره کرد و گفت: این اشکال هنری است که موضوع آن مقاصد مناسبی برای سفرهای خانوادگی است و فواید آن جالب است و قطعاً به دلیل فرهنگ قوی خانوادگی در کشور مورد استقبال قرار گرفته و کاتالیزوری برای فرهنگ سازی سفر خانواده محور است.
این کارشناس گردشگری گفت: شرکت های مسافرتی و جهانگردی با همکاری راهنمایان گردشگری، با هدف فرهنگ سازی استفاده حداقلی از منابع طبیعی، تولید حداقل زباله و ترویج رفتار مسئولانه در طبیعت و حفاظت از طبیعت، برنامه ریزی برای برگزاری تورهای سبز خانوادگی دارند. محیط زیست در سفر با برگزاری کارگاه های آموزشی، جذب مخاطبان آگاه در زمینه حفاظت از منابع طبیعی و میراث ملی نیز حائز اهمیت است.
وی معتقد است: برای عملیاتی شدن فرهنگ سفر خانواده در واقع نیازمند رویکردی چند جانبه هستیم که شامل برنامه ریزی دقیق، ایجاد زیرساخت های مناسب، حمایت های مالی و فرهنگی، استفاده از ابزارهای دیجیتال جدید و البته تحکیم پیوندهای خانوادگی از طریق گردشگری در جهت گیری خانواده علاوه بر تأثیرگذاری بر توسعه اقتصادی و فرهنگی و حفظ منابع طبیعی و محیط زیست، به عنوان محرک اصلی منجر به پیشرفت اجتماعی خواهد شد.
مازندران و فرصت های بی نظیر برای سفرهای خانوادگی
نایب رئیس انجمن گردشگری پایدار مازندران در بخشی دیگر از این گفتگو به امکانات و جاذبه های استان مازندرانمان در میزبانی سفرهای خانوادگی پرداخت؛ مازندران با داشتن آثار مهم طبیعی، تاریخی و فرهنگی یکی از بهترین مقاصد گردشگری کشور محسوب می شود و با موقعیت جغرافیایی و اقلیمی متمایز خود می تواند به مرکز مهم گردشگری خانوادگی تبدیل شود.
وی ادامه داد: تجربه لحظات شاد در دل طبیعت زیبا، جذاب و شگفت انگیز از جنگل های بی نظیر با درختان پهن برگ و کهنسال هیرکانی گرفته تا سواحل شنی کمیاب و راحت دریای نیلگون خزر، استرس و خستگی را کاهش می دهد و سلامت روان را بهبود می بخشد. . برای خانواده های ساحلی و دریایی، کوهنوردی، جنگل نوردی، بازدید از جاذبه های طبیعی و ... برای ایجاد و تقویت حس همکاری و آشنایی در بین اعضای خانواده. او انجام می دهد
حسنی از دیگر تاثیرات مثبت سفرهای خانوادگی به مازندران، ایجاد فرصتی برای آموزش مهارت های زیست محیطی، کار گروهی و احترام به فرهنگ های بومی در محیطی کاربردی و البته توسعه گردشگری خانواده محور در استان مازندران را برشمرد. لازم است بخش های دولتی و خصوصی و سازمان های مردم دولتی با همکاری یکدیگر زیرساخت ها و امکانات لازم برای این نوع گردشگری را فراهم کنند.
اقامتگاه های خانوادگی، فضاهای تفریحی خانوادگی، ایجاد شهربازی، کمپ های خانوادگی در جنگل و سواحل، برگزاری رویدادهای فرهنگی و آموزشی، فعالیت های طبیعت گردی با ارائه تورهای خانوادگی و تجربیات آموزشی برای کودکان و نوجوانان با برگزاری کارگاه های آموزشی در زمینه کشاورزی محلی. و محیط زیست و آشنایی با فرهنگ مازندران طرح اصلی اپلیکیشن گردشگری خانوادگی برای مازندران حاوی اطلاعاتی در مورد جاذبه های گردشگری، مسیرهای مناسب برای خانواده ها، برنامه های تفریحی و تخفیف های ویژه از جمله مهم ترین آن ها، زیرساخت ها و امکانات گردشگری برای اجرای گردشگری خانوادگی در استان ضروری است.
طرح دهکده گردشگری خانوادگی پیشنهادی جدید برای سرمایه گذاران گردشگری است
دبیر انجمن گردشگری سبز پایدار مازندران گفت: طرح دهکده گردشگری خانواده محور یا خانواده محور که یک مجتمع جامع گردشگری ساحلی یا جنگلی ایجاد می کند به سرمایه گذاران بخش گردشگری مازندران پیشنهاد می شود - استانی که در همه جا گردشگر دارد. فصول - که در آن می توانند از امکاناتی مانند تهیه اسکان خانوادگی، فضاهای تفریحی، فعالیت های فرهنگی، کارگاه های آموزشی، امکانات رفاهی و ایمنی و اقامتگاه های کمپینگ برخوردار باشند.
حسنی بیان کرد: طرح مذکور طرحی جامع و ابتکاری برای ایجاد و توسعه گردشگری خانوادگی است که می تواند به بستری برای تفریح، آموزش و تحکیم پیوندهای خانوادگی تبدیل شود. این روستا با هدف ارائه خدمات ممتاز به خانواده ها، حفاظت از محیط زیست و توانمندسازی جوامع محلی در راستای توسعه پایدار و حفظ ارزش های خانواده اجرا می شود.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، استان مازندران دارای 6000 واحد اقامتی، پذیرایی و رفاهی دارای مجوز و فعال است که شامل هتل ها، متل ها، آپارتمان های خدماتی، مسافرخانه ها، اقامتگاه های بوم گردی، اقامتگاه های مسافرتی، مجتمع های گردشگری، واحدهای پذیرایی و بزرگراه ها می شود. که سالانه پذیرای حداقل حدود 20 میلیون مسافر بوده و در تمام فصول سال پذیرای گردشگران می باشد.