انتشار: تیر 17، 1402
بروزرسانی:
25 خرداد 1404
آزادسازی سکوهای پیرنشین چهارسوق ضرابخانه
او تأکید کرد: آزادسازی سکوهای پیرنشین در چهارسوق بازار قیصریه اتفاق بسیار مهمی است چراکه به موجب آن، حریم اصلی بازار که جزئی از میراث فرهنگی است آزادشده و به حالت قبلی خود بازمی گردد.
همچنین منصور عسگری خوراسگانی، نماینده حقوقی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان در گفت وگو با ایسنا و با اشاره به جزییات آزادسازی سکوهای پیرنشین چهارسوق ضرابخانه در بازار قیصریه، اظهار کرد: بازار قیصریه، فضایی عمومی و یکی از آثار ارزشمند تاریخی و هویتی در شهر اصفهان به شمار می رود که ما نیز توجه ویژه ای به آن داشتیم، اما متأسفانه در سال های اخیر بسیاری از فضاهای این بازار به خصوص مشاعات آن یعنی فضاهای عمومی مانند سکوهای پیرنشین یا بعضاً طاق نماهای موجود در جرزها و دیواره های بازارف توسط بازاریان تصرف شده و حتی بعضاً روی آن سند هم دریافت کرده اند!

الهیاری تاکید کرد: همه مراحل مرمت در هریک از چهار سکوی پیرنشین توسط بخش امانی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان انجام خواهد شد.
انتهای پیام
منبع امیری ادامه داد: امروز با آزادسازی سومین سکوی\xa0پیرنشین در این چهارسوق و با همین جمع بندی اولیه، بخشی از نقاشی های زیبایی\xa0آشکار شد که حداقل به دوره قاجار تعلق دارد و سال ها در پشت دکورهای روی این سکو پنهان شده بودند و حدس زده می شود که در پشت سه سکوی دیگر نیز چنین نقاشی ها و تزئیناتی وجود داشته باشد، هر چند که متأسفانه در برخی از این سکوها روی تزئینات با گچ پوشیده شده است.
هادی الهیاری،\xa0مدیر گروه امانی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان نیز درخصوص مرمت\xa0سکوهای پیرنشین این چهارسوق به ایسنا گفت: بعد از آزادسازی سکوها، کارگاه های مرمت در محل برپاشده و بخش امانی اداره کل میراث فرهنگی استان نسبت به مرمت سکوهای پیرنشین چهارسوق ضرابخانه اقدام می کند. این مرمت شامل حذف قسمت های الحاق شده، مرمت آسیب های ایجادشده و لایه برداری گچ موجود بر روی تزئینات است.
او اضافه کرد: آزادسازی یکی از این سکوها حدود دو ماه قبل انجام شد، سکوی دوم، هفته گذشته و سومین سکو نیز امروز آزادسازی شد. در مورد سکوی چهارم نیز منتظر حکم قاضی هستیم تا نسبت به رفع تصرف اقدام شود.
او ادامه داد: اقدامی که امروز انجام شد در خصوص یکی از اصلی ترین چهارسوق های بازار قیصریه یعنی «چهارسوق ضرابخانه» است که یک سمت آن سرای ملک التجار قرار دارد. بخش حقوقی\xa0اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان از سال ۱۳۹۷ شکایت ها و پیگیری های لازم را با هدف اقدام برای آزادسازی سکوهای پیرنشین این چهارسوق شروع کرد، چراکه\xa0برخلاف شأن بازار، به این سکوها که در گذشته به عنوان پیرنشین کاربرد داشته، کاربری دیگری داده شده بود.

او افزود: این نکته نیز شایان توجه است که تزئینات موجود در این سکوها بعد از حدود ۵۰ سال کشف شد که یکی دیگر از مراحل مرمت در سکوهای پیرنشین این چهارسوق، مرمت تزئینات نقاشی در هر سکو است.
نماینده حقوقی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تصریح کرد: ما یک سال به متصرفین فرصت دادیم تا خودشان نسبت به رفع تصرف سکوهای\xa0پیرنشین در چهارسوق ضرابخانه اقدام کنند، ولی متأسفانه توجهی نشد و درنهایت با حکم دادستان و دستور صادرشده، نسبت به برچیدن دکورها و ویترین های روی سکوها و درمجموع آزادسازی سه سکوی پیرنشین چهارسوق ضرابخانه اقدام کردیم تا بعداز آن نیز مرمت سکوها و تزئینات آن ها شروع شده و به فضایی برای استفاده عموم تبدیل شود.
ایسنا/اصفهان یکی دیگر از سکوهای پیرنشین چهارسوق ضرابخانه در بازار قیصریه، به همت بخش حقوقی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان آزادسازی شد، و اکنون تنها یک سکو باقی ست تا هر چهار سکوی پیرنشین این چهارسوق از تصرف غیرقانونی بازاریان رها شود.
عسگری گفت: شکایت ها و پیگیری هایی انجام شده از سوی اداره کل میراث فرهنگی استان در شعبه های کیفری و تجدیدنظر، درنهایت منجر به صدور حکم رفع تصرف و خلع ید متصرفین سه سکوی پیرنشین در چهارسوق ضرابخانه بازار قیصریه شد، که اقدامات لازم در مورد سکوی چهارم نیز در حال انجام است و منتظر صدور حکم در مورد این سکو هستیم و به محض صدور، سکوی چهارم نیز آزادسازی خواهد شد.

او افزود: به همین منظور از سوی بخش حقوقی این اداره اقدام بسیار مهمی صورت گرفت و از طریق تنظیم شکایت و پیگیری های قانونی، تلاش شد تا\xa0یکی یکی سکوهای پیرنشین چهارسوق ضرابخانه آزاد شود. امروز نیز سومین سکو آزادشده و سکوی چهارم نیز به محض دریافت حکم دادگاه و نهایتاً تا یک ماه آینده آزادسازی خواهد شد.

امیری بیان کرد: این سکوها جزو حریم میراث فرهنگی است و تصرف های انجام شده از سوی بازاریان به صورت غیرقانونی از حدود ۵۰ سال گذشته شکل گرفت که آن زمان، قوانین مانند امروز جاری و ساری نبود. نکته دیگر این است که تصرف های انجام شده به گونه ای بود که حتی از طریق هیئت امنا انجام شده و متاسفانه در برخی از این سکوها کنتور برق نیز صادرشده بود، درحالی که فاقد سند بوده اند!
شهرام امیری، مدیر امور فرهنگی و ارتباطات اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان دراین باره به ایسنا گفت: سکوهای پیرنشین چهارسوق ضرابخانه در بازار قیصریه که اولین چهارسوق این بازار است حدود ۵۰ سال تصرف شده بود، اما اتفاق خوبی از سوی اداره امور حقوقی این اداره رقم زده شد و با تنظیم شکایت در خصوص آزادسازی این سکوها و انجام پیگیری های لازم، ۳ سکو از ۴ سکوی پیرنشین آزاد شد.
مدیر امور فرهنگی و ارتباطات اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان تأکید کرد: این چهارسوق، اولین و اصلی ترین چهارسوق بازار قیصریه و یکی از زیباترین بخش های این بازار است که اهمیت آن، یکی به دلیل وجود سرای ملک التجار به عنوان دست نخورده ترین سراها و دیگری به دلیل وجود ضرابخانه اصلی زمان صفوی است. متأسفانه این چهارسوق از سال ها قبل با تصرف این سکوها، شکل و شمایل زشت و نامناسبی پیداکرده و به نوعی سد معبر ایجادشده بود، البته سد معبری که حدود ۵۰ سال ادامه داشت!