از سوی دیگر بخشی دیگری از اهمیت قلعه مارکوه برای مردم منطقه علاوه بر پیشینه تاریخی و قدمتی که دارد، چشم اندازی است که در ارتفاع ۵۰۰ متری از سطح دریا و به صورت ۳۶۰ برای هر بیننده ای فراهم می کند آنها را به تماشای پهنه وسیعی از دریا ، کوه و جلگه و جشنواره ای از رنگ ها در طبیعت دعوت می کند.
رییس میراث فرهنگی شهرستان رامسر در توضیح این موضوع ضمن تایید تصویب این میزان اعتبار مصوب از سفر رییس جمهور به مازندران گفت: این میزان اعتبار برای هزینه در یک اثر تاریخی نیاز به برنامه ریزی دارد، یک بخشی از قلعه مارکوه طرح مرمت دارد، که آن بخش شامل پوششهای حفاظتی است که مانند پوششی در این فضا نصب می شود تا باد و باران آسیب نزند.
تامین اعتبار برای قلعه مارکوه، مصوبه برای یک مطالبه تاریخی
میثم مرادی خاطرنشان کرد: باعث تعجب و در عین حال تاسف بوده که چطور وقتی تاریخ و طبیعت در یک چشم انداز عالی فرصتی برای رونق گردشگری و اشتغالزایی هستند تا این اندازه بیتوجهی شده و امیدواریم با توجه دولت و تخصیص این اعتبار رویه عوض شود تا شاهد شکوفایی این منطقه باشیم.
اما در این بین اگرچه تصویب این میزان اعتبار از سفر رییس جمهور اتفاق خوبی برای آغاز قدمهای مثبت پیرامونِ مرمت و حفاظت از این قلعه است و نکات مهم در ارتباط با قلعه ابتدا برنامه ریزی برای استفاده بهینه از این اعتبار است و مهم تر از آن آگاهی و شناخت مردم نسبت به این اثر تاریخی، اینکه باید کاوش های باستانی از سر گرفته شود اما قرار نیست فضایی ساخته و یا اضافه شود بلکه وضع موجود حفظ می شود.
در همین ارتباط یک شهروند کتالمی به خبرنگارِ ایرنا گفت: این اولین بار است که دولت به این قلعه تاریخی توجه نشان داده و جای خوشحالی است.
نادر سحرخیز از با اشاره به شناخت ناکافی مردم از این قلعه و فضاهای تاریخی بیان کرد: برای نمونه در بحث حریم و یا ایجاد امکانات در این قلعه مسائلی مطرح شد اما نیاز است که بدانیم از نظر کارشناسی این قلعه باید با همین وظعیت موجود حفظ شود و جاذبه گردشگری باشد، ضمن اینکه جای یک نفر به عنوان راهنمای موزه ضروری است تا با توصیف فضا جاذبه ایجاد کند.
به گفته وی بخش زیادی از اعتبارها برای حفظ اثر است، بنابراین در این فضا نه قرار است قلعه ای ساخته شود بلکه باید عملیات باستانشناسی، حفاری و خاکهای اضافه برداشت شود؛ درختان اضافه قطع شود، به طور مثال در سالهای گذشته یک پرخت توت داخل قلعه کاشتند که خودش یک آسیب است، برای جلوگیری از چنین آسیبی باید شناخت نسبت به این اثر تاریخی در مردم ایجاد شود.
اول اینکه قلعه مارکوه به دلیل نداشتن حریم مصوب طی سالهای اخیر مورد تعرض بلند مرتبهسازی قرار گرفته بود که با پیگیری ها سرانجام پس از ۲۱ سال وقفه در حریم امن ضوابط میراث فرهنگی قرار گرفت.
سحرخیز اضافه کرد مرمت قوانین خاص خودش را دارد، هیچ کجا گفته نشده که با مرمت یک اثر تاریخی زنده می شود؛ این بناها به عنوان یک پروژه ملی همیشه برای حفظ و مرمت به اعتبار نیاز دارند، تا ما آن را با حفظ وضع موجود به عنوان یک جاذبه به گردشگر معرفی کنیم.
با این وصف طی یک دو سال اخیر و با روی کار آمدن دولت مردمی مردم این منطقه در حوزه میراث شاهد ۲ اتفاق خوشایند برای این قلعه تاریخی بودند.
به بیان دیگر وضعیت نابسامان قلعه مارکوه همیشه بحث افکار عمومی رامسر بوده و اهمیت این موضوع برای را می توان در وعدههای نمایندگان مردم در پارلمان شهری هم جست و جو کرد.
در همین پیوند، بابک ناصری کارشناس تاریخ گفت : کارشناسهایی که اعضای تیم کاوش این قلعه تاریخی بود این میزان رفت و آمد پرتعداد مردم بدونِ در نظر گرفتن حساسیتهای این بافت تاریخی را عامل تخریب و خسارت به این منطقه اعلام می کند.
اما در عین حال که این ویژگی های طبیعی و تاریخی توأمان باید در کنار هم ظرفیت بیبدیل برای جذب گردشگر داخلی و خارجی که به دنبال کنجکاوی در تاریخ هستند باشد به محلی برای حضور پرتعداد گاه و بی گاهِ مسافران و بومیان که تنها به دنبال تماشای طبیعت و با بی احتیاطی روی برج و باروهای قلعه پیِ عکس و خوش گذارنی هستند تبدیل شده است.
سحرخیز در توضیح انتقاد ها پیرامون آسیبهای انسانی و جلوگیری از حضور افراد در فضای داخلی قلعه گفت: هدف بیشتر افرادی که به این منطقه می روند طبیعت گردی است و میراث فرهنگی هم معتقد است باید این مسیر محدود شود و باید هم تا زمان کاوش و بعد از در این مسیر حرکت کنیم و مسیر ورود از سوی شهرداری و یا میراث فرهنگی مسیر دسترسی به فضای داخلی قلعه مسدود شود.