بنای نزدیک به 700 ساله امامزاده محمدتقی در حال حاضر در شهر دماوند استان تهران در حال مرمت است، اما روش مرمتی که باعث تحریف بنا و سلب هویت اصلی آن شد، انتقاد کارشناسان مرمت و میراث فرهنگی را برانگیخته است. .
به گزارش اسنا، در ارتفاع حدود 1880 متری از سطح دریا در شهرستان رودان از توابع شهرستان دماوند در استان تهران، برج سنگی قبرستانی معروف به امامزاده محمد تقی فرزند امام وجود دارد. جعفر الصادق (علیه السلام).
بنای امامزاده برجی هشت ضلعی است که در هر ضلع بیرونی آن طاق نما و در داخل طاق ندارد. گنبد امامزاده از نوع دوتایی و از بیرون گنبد صخره ای و از داخل گنبدی قوسی شکل است. در زیر گنبد اشکال زیبایی در داخل وجود دارد که در برخی منابع به عنوان منحصر به فرد توصیف شده است.
مصالح اصلی بنا سنگ قلوه سنگ، گچ و ملات ساروج است. نمای بیرونی آن ابتدا با ملات گچ سنتی و در سالهای اخیر با سیمان سفید پوشیده شده است. تمام سطوح داخلی امامزاده را با گچ پوشانده و یک آجر چوبی ساده روی قبر گذاشته بودند.
با توجه به سبک و سیاق بنای امامزاده و مقایسه آن با موارد مشابه، قدمت آن را به قرن هفتم و هشتم هجری قمری نسبت می دهند.
این بنا در گذشته مرمت شده است در دهه 1350 نمای بیرونی ساختمان امامزاده محمد تقی با حدود 2 متر خاک و آوار بر اثر ریزش کوه همجوار در گذشته انباشته شد که باعث شد. آسیب به ساختمان
در سال 1380 هجری شمسی، اداره کل میراث فرهنگی استان تهران در برنامه حفاظت از این بنا، خاک انباشته شده در بدنه آرامگاه را خالی کرد و درخت «داق دقون» را که خشک شده و ساخته شده بود، قطع کرد. دیواری به فاصله یک متر برای جلوگیری از ریزش خاک و سنگ از کوه همسایه در ضلع غربی آن ساخته شد.
نحوه مرمت این بنا در سال های اخیر مشخص نیست اما اوایل امسال عکس هایی از این بنای امامزاده منتشر شد که نشان می داد قسمت هایی از گنبد آن ریزش کرده و دیوار بیرونی بنا نیز در معرض نفوذ رطوبت قرار گرفته است. که در شرایط خوبی نیست. اکنون در مرمت اخیر دیوارهای خارجی بنا به گفته کارشناسان میراث فرهنگی که از نزدیک این سازه را مشاهده کرده اند کنده کاری شده است و به نظر می رسد در این روش مرمتی، اشکال و ساختار نمای بیرونی با تغییراتی مواجه شده است. در حالی که از آجرهای مصنوعی که ربطی به ساختار این بنا ندارند استفاده شده است.
این سوالات را کارشناسانی که عکس هایی از مرمت بنای امامزاده محمدتقی را در اختیار ایسنا قرار داده اند، درباره اینکه آیا مرمت این بنا طرح مرمتی مصوبی دارد یا خیر، مطرح شد. آیا با نظارت ناظر میراث فرهنگی مرمت می شود؟ از مرمتگر میراث فرهنگی استفاده شد؟
انتهای پیام/