فرزندانتان این حرفه را ادامه میدهد؟
ازجمله مشکلات متعدد در حرفه مینا میتوان به ۵ اصل مهم اشاره کرد:
در روز پنجم مهرماه ۱۳۳۵ در اصفهان به دنیا آمدم.
از سایر اساتیدتان در میناکاری بگویید.
آیا کار صادرات انجام میدهید؟
۴. بستهبندی؛ متأسفانه بستهبندی مناسبی وجود ندارد که حاوی صنایعدستی برای ارائه به علاقهمندان باشد، و برای بستهبندی برخی از محصولات میناکاری، آنها را داخل یک جعبه گذاشته و با شیشه روی آن را میپوشانند درصورتیکه با توجه به جنس سخت شیشه، این نوع بستهبندی باعث آسیبرسانی به محصول میشود و باید برای بهبود عملکرد در این زمینه، حمایت از سوی دولت صورت گیرد.
اگر در طول پروسه تولید ظروف مینا، مرحلهای بهدرستی انجام نشود، چهکار میکنید؟
ظروف مینا را بر چه اساسی قیمتگذاری میکنید؟
بله. برادرم مرحوم «حسین اسماعیلی» که جزو مشاهیر هنر میناکاری بودند و برادر دیگرم مرحوم «باقر اسماعیلی» نیز در این عرصه فعالیت داشتهاند؛ همچنین دیگر برادرم آقای «حسن اسماعیلی» هم کموبیش در این رشته مشغول فعالیت هستند.
میناکاری هنرصنعتی ریشهدار و نامآشنا در میان صنایعدستی اصفهان است که هنرمندان بسیاری از دیرباز در این رشته، ساخته و پرداختهاند.
فرهنگ استفاده از صنایعدستی بهخصوص میناکاری در بین مردم ایران تا چه اندازه رواج پیداکرده و راهکار شما برای توسعه بیشتر این فرهنگ در بین مردم چیست؟
۳. تبلیغات و بازاریابی؛ بازاریابی و حمایت در خصوص تبلیغات در صنایعدستی بهاندازه کافی صورت نمیگیرد. با توجه به اینکه تبلیغات در حیطه وظایف من بهعنوان تولیدکننده نیست، لازم است که معاونت صنایعدستی و میراث فرهنگی این هنر را در قالب تبلیغات بهصورت گسترده معرفی کند.
نگهداری تولیدات مینا در کدام شهرها بر اساس شرایط جغرافیایی و آب و هوا مناسب است؟
هارمونی رنگهای مورداستفاده در کار ما شامل دودسته هستند: یک دسته رنگهایی از پیش تعیینشده برای طرحهای خاص مانند گل شاهعباسی و کاشیکاریهای مساجد که از گذشته تاکنون هستند و دسته دیگرِ رنگها هم بر اساس سالها تجربه فعالیت در میناکاری و همچنین مطابق سلیقه و سفارش مشتری انتخاب میشوند.
وقتی روی ظروف میناکاری میکنید، هارمونی رنگها را بر چه اساسی انتخاب میکنید؟
در خانواده بهغیراز شما فرد دیگری هم به رشته میناکاری گرایش پیدا کرده است؟
اولین بار که روی یک ظرف مینا کار کردید را به خاطر دارید؟
همه فرزندان من در میناکاری سررشتهدارند، اما در حال حاضر تنها یکی از دختران و یکی از پسرانم در این حرفه مشغول فعالیت هستند.
ظروف مینا بر ۳ اساس متریال مرغوب، ظرافت در انتخاب طرح و نقش و رعایت کردن تمامی مسائل فنی قیمتگذاری میشوند و قیمتگذاری اجناس صرفاً بر اساس کیفیت اجناس تولیدی صورت میگیرد.
این مرحله در تولید اهمیت بسیار دارد. ظروف با توجه به ضخامت متریال بین یک تا ۲ دقیقه داخل کوره در دمای حدود ۷۰۰ الی ۸۰۰ درجه حرارت میبیند که در این زمان چنانچه ظرفی حتی چند ثانیه کمتر یا بیشتر داخل کوره بماند، تمامی مراحل دچار مشکل میشود.
اولین استاد من آقای «حسین صاحبان» و دیگر اساتید من مرحوم «کاظم فردوسی»، «حسن کاویانپور»، «خسرو پورشیروان» و «حسن اکبری» بودند.
نحوه چگونگی پختن ظروف در کوره چقدر اهمیت دارد؟
گرفتن مدارک از ارگانهای رسمی کشور، نشان استاندارد از اداره کل استاندارد اصفهان، پروانه کسب از اتحادیه صنایعدستی، نشان اعتماد از میراث فرهنگی، نشان اعتماد از اتحادیه صنایعدستی اصفهان، نشان حمایت از مصرفکننده، مدیریت کنترل کیفیت، پروانه تولید از معاونت صنایعدستی میراث فرهنگی، پاسخی جامع به سؤال شما است که نشاندهنده نظارت بنده از صفر تا ۱۰۰ میناکاری روی ظروف است.
متأسفانه استفاده از صنایعدستی ازجمله ظروف مینا در بین مردم تا حدودی ضعیف است و همانطور که اشاره کردم عدم معرفی و شناخت کافی از این هنر، یکی از مشکلات موجود در این حرفه است. یکی از راهکارهای آن برای بهبود ترویج این فرهنگ، معرفی و شناخت کافی مردم از صنایعدستی است.
حضور و عدم حضور توریست در اصفهان چقدر در فروش صنایعدستی و میناکاری مؤثر بوده است؟
ظروف میناکاری شده در هر شرایط آب و هوایی قابل نگهداری است و تنها دشمن ظروف مینا ضربه و اسید است.
از مشکلات موجود در صنایعدستی و بهویژه میناکاری بگویید.
مرتضی اسماعیلی نیز یکی از هنرمندان پیشکسوت صنایعدستی است که بیش از ۶۰ سال است در حرفه میناکاری فعالیت میکند. او نیز ضمن تأیید مشکلات یادشده، از کمرنگشدن فرهنگ استفاده از صنایعدستی در میان مردم گلایه دارد و یکی از راهکارهای گرایش و علاقهمندی مردم به صنایعدستی را معرفی آن برای شناخت کافیِ شهروندان از صنایعدستی میداند، وظیفهای که بدون شک همت مسئوان را میطلب؛ هرچندکه در این میان، مباحث اقتصادی نیز از اهمیت بالایی برخوردارند و مدتهاست به همین دلیل، صنایعدستی در سبد خرید مردم جایگاهی ندارد. استاد اسماعیلی همچنین اعتقاد دارد که عدم حضور گردشگران خارجی در ایران و از جمله در اصفهان، باعثشده که هنرمندان رشتههای مختلف صنایعدستی در معرفی هنرِ خود و صادرات و فروش آنها نیز با مشکلات بسیاری مواجه شوند.
۵. صادرات؛ باید بگویم بهواسطه تحریم، صادرات کالاهای ایرانی بسیار ضعیف است همچنین ما با مشکل کارشناس گمرک برای کارشناسی صنایعدستی در خصوص صادرات هم مواجه هستیم.
انتهای پیام