زنانی که میراث دار «نمک» هستند
انتشار: خرداد 19، 1402
بروزرسانی: 28 خرداد 1404

زنانی که میراث دار «نمک» هستند

انتهای پیام\xa0



منبع

او افزود: زمان های قدیم که از پلاستیک استفاده نمی شد برای این که نمک ها از زمین جدا شوند، با وسیله ای به نام بُهوم (بُهون) کوب روی آن ها می کوبیدند که هم نمک ها از سطح زمین جدا شود و هم سطح زمین محکم و صیقلی شود تا نمک ها در آن فرو نرود. مرحله آخر کار، آسیاب کردن نمک با غلطک سنگی است. نمک آسیاب شده، نمکی آماده برای مصرف یا فروش است. \xa0

زنانی که میراث دار «نمک» هستند

او ادامه داد: با گرم شدن هوا و کم شدن آب چشمه و به دلیل شوری زیاد آب آن، بلورهای نمک در اطراف چشمه به وجود می آیند. مردم روستا (زنان) در این فصل اقدام به برداشت نمک می کنند و تا نیمه های فصل پاییز (زمان بارش باران) این کار ادامه پیدا می کند. در واقع\xa0تهیه نمک خوراکی\xa0تبدیل به شغلی فصلی برای اهالی روستای سرآقاسید شده و یکی\xa0از مشاغل نادر روستایی در کشور ما است. \xa0

«برداشت نمک» در روستای «سرآقاسید» شهرستان کوهرنگ از جمله میراث ناملموس استان چهارمحال و بختیاری است که توسط زنان این روستا انجام می شود و منبع درآمدی برای اهالی روستاست.

کارشناس ثبت میراث ناملموس چهارمحال و بختیاری درباره چگونگی برداشت نمک در این روستا توضیح داد: زنان محلی در مجاورت چشمه در دره، حوضچه های کوچکی را برای استخراج و تهیه نمک ایجاد کرده اند که در زبان محلی «کَرت» \xa0نامیده می شود. \xa0در مرحله اول زنان با مشقت فراوان آب را از چشمه با حلب روغن بالا می آورند و آن را در این حوضچه ها (امروزه روی پلاستیک داخل حوضچه ها) می ریزند. پس از آن باید منتظر بمانند تا آب تبخیر شده و تنها نمک باقی بماند. زنان این مسیر دشوار را چندین بار طی می کنند تا نمک را جمع آوری کنند. در نهایت، نمک را در کیسه ریخته و به خانه می برند.

زنانی که میراث دار «نمک» هستند

احمدی با بیان این که استخراج نمک خوراکی توسط زنان در روستای سرآقاسید کار ساده ای به نظر می رسد، در حالی که حتی مسیر دسترسی به چشمه نمک روستا ناهموار و بسیار دشوار است، گفت: زنان روستا برای استخراج نمک باید مسیر صعب العبوری را طی کنند تا به چشمه نمک برسند. هر یک از زنان روستا مطابق نوبت هفتگی که براساس تقسیمات قدیم خانوارها تعیین شده، ممکن است حق برداشت یک، دو و یا سه حلب (قوطی که با آن از چشمه آب برمی دارند) را داشته باشند.

فریده احمدی ـ کارشناس ثبت میراث ناملموس اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری ـ درباره این عنصر فرهنگی که ثبت شده است، به ایسنا گفت: «روستای سرآقاسید» یکی از جاهای دیدنی\xa0استان چهارمحال و بختیاری است. یکی از منظره های زیبای طبیعی این روستای پلکانی «چشمه نمک» است که در نزدیکی روستا قرار دارد و منظره بسیار زیبایی را به وجود آورده است. این منظرۀ زیبا با کوشش و تلاش زنان\xa0روستا\xa0آراسته شده است که دلیری و قدرت زنان روستایی را نشان می دهد.

زنانی که میراث دار «نمک» هستند
حوضچه های نمک که مسیر صعب العبور آن برای دسترسی به این حوضچه ها در عکس مشخص است

احمدی با اشاره به این که برداشت نمک در روستای سرآقاسید شهرستان کوهرنگ در بهمن ماه سال ۱۴۰۱ با شماره ۲۸۰۹ در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسیده است، گفت: مردم روستا بخشی از این نمک را برای مصرف خود و دام هایشان استفاده می کنند و مقداری\xa0از آن را به فروش می رسانند و می توان گفت فروش نمک خوراکی در روستای سرآقا سید یکی از منابع درآمد مردم محسوب می شود.

زنانی که میراث دار «نمک» هستند
روستای سرآقاسید