تمدن ایرانی چگونه شکل گرفت؟

اهالی رسانه فارس این بار در غرفه فصلی خود میزبان اساتید تاریخ، فرهنگ و هنر بودند و به آمیخته دین، هنر و حماسه در استان فارس به ویژه شیراز گوش فرا دادند.

در این دیدار مصطفی ندیم استاد برجسته دانشگاه شیراز به تاریخ باستان پرداخت و دلایل موفقیت تمدن در فارس را برشمرد.

وی گفت: باید به ویژگی های پارسی نگاه کرد که وارد مرحله تمدن شد و تمدن در این سرزمین موفق شد.

به گفته وی یکی از مهم ترین ویژگی های آن جغرافیا است و مورخان مسلمان نوشته اند که ایران سرزمینی با دشت و کوه و کوه و دریا بوده است و این تعریف مختصر از فارس همه عوامل مهم تمدن ایرانی را بیان می کند.

استاد دانشگاه شیراز تصریح کرد: یکی از مشهورترین نظریه ها تقسیم مناطق به دو دسته است: مناطقی که کالاهای مصرفی تولید می کنند و در این بخش تولید غلات حرف اول را می زند و آنهایی که کالاهایی مانند فناوری و تجهیزات تولیدی تولید می کنند که در گذشته شامل سنگ، چوب، فلزات، جانوران باری و اسب سواری بود.

وی افزود: تولید کالاهای تولیدی آنقدر مهم بود که هیتی ها فناوری ذوب آهن را به مدت 500 سال از کشورهای دیگر پنهان کردند.

این استاد دانشگاه یادآور شد: بین النهرین در کشاورزی حرف اول را می زند اما محرومیت آن از کالاهای تولیدی مانند سنگ و چوب مرغوب باعث شد تا بارها با آن مبارزه کند.

شاهنشاهی هخامنشی در ایران و نقش جغرافیا

ندیم ادامه داد: در دوران باستان شاهد کارآمدی شاهنشاهی بزرگ هخامنشی هستیم که دارای دو برگ برنده بود. یکی از مهمترین عوامل هماهنگی نیازهای کالاهای مصرفی و تولیدی است و در اینجا جغرافیای فارس اهمیت پیدا می کند.

به گفته این استاد دشقا، همانطور که مورخان نوشته اند، فارس مکانی است با دو دشت، یعنی مزیت تولید کالاهای مصرفی را دارد و همچنین دارای کوه ها و منابع کالاهای تولیدی است.

وی افزود: بر اساس منابع تاریخی، فارس از صدها سال پیش به دریا (دریای پارس) دسترسی داشته است.

او گفت: «دشت» تنها زمین نیست، بلکه به معنای «گوساله» و «مرغ» است (در ایران بهترین علفزارها وجود داشته و باید بدانیم که چمنزارها بهترین مکان برای پرورش اسب است). ، و این بود. در گذشته بسیار مهم است.

استاد دانشگاه شیراز تصریح کرد: حیات امپراتوری ها و توسعه تمدنی آنها در کنار عوامل دیگر به پیروزی در جنگ ها بستگی داشت و از این نظر وجود چمن زارهای مرغوب و اسب سواری بسیار حائز اهمیت بود.

ندیم افزود: فارس سرزمینی غنی از منابع و معادن موثر است و از این رو عامل جغرافیا در تمدن این سرزمین بسیار مؤثر بوده است.

تمدن ایرانی چگونه شکل گرفت؟

تساهل مذهبی؛ برگ برنده تمدن پارسی

اما عامل دیگری که استاد دانشگاه شیراز از آن به عنوان برگ برنده تمدن پارسی یاد می کند «تساهل مذهبی» است.

ندیم با بیان اینکه ایران به سه قسمت شمالی سرد، جنوبی گرم و معتدل تقسیم می شود و شیراز در میانه این آب و هوای معتدل قرار دارد، توضیح تأثیر این عامل را آغاز می کند.

وی گفت: من اعتقادی به جبر جغرافیایی ندارم، اما معتقدم گرایش ذهن مردم این منطقه به شعر و عرفان بیش از هر چیزی است که در این اقلیم متولد شود و به همین دلیل صنعت در این استان شکل نگرفت. .

استاد دانشگاه شیراز پس از این توضیحات گفت: کوروش در تأسیس تمدن هخامنشی چند برگ برنده داشت که یکی از آنها تساهل مذهبی بود. اعتقادات آن مردم در همه جا محترم بود.

ندیم ادامه داد: در فارس در دوره های مختلف پیروان ادیان مختلف به راحتی در کنار یکدیگر زندگی می کردند و کار خود را انجام می دادند.

وی بیان کرد: بعد از اسلام این تسامح در فارس در زمان آل بویه، اتابگان، سلجوقیان و صفویان دیده می شود و حتی امروز نیز شیعه و سنی در جنوب فارس با یکدیگر کار، زندگی و ارتباط دارند.

استاد دانشگاه شیراز تاکید کرد: تسامح دینی یکی از ویژگی های شیراز و فارس است که تاثیر زیادی در توسعه تمدن آن داشته است.

منبع