تخریب سریالی در ابرکوه + فیلم و عکس
انتشار: تیر 15، 1402
بروزرسانی: 24 خرداد 1404

تخریب سریالی در ابرکوه + فیلم و عکس

او ادامه می دهد: متاسفانه شهرداری ابرکوه به تازگی\xa0بخش حصار\xa0خانه و\xa0 حتی آب انبار تاریخی و کاملا سالم این خانه را بدون اطلاع مالکان آن با خاک یکسان کرده است و چندمتری هم عقب نشینی ایجاد کرده و\xa0 جای حصار تاریخی خانه\xa0 را با بلوک های سیمانی پر کرده است. جالب آن که شهرداری ابرکوه در پاسخ به اعتراض مالکان خانه بصیری\xa0فقط به جمله "ببخشید" اکتفا کرده و در نهایت کاری که خواسته انجام داده است و تا این لحظه\xa0هیچ اقدامی برای رفع تخلفات انجام نداده است.

تخریب سریالی در ابرکوه + فیلم و عکس
تخریب حصار و آب انبار خانه قاجاری «بصیری» در ابرکوه

انتهای پیام
\xa0



منبع

تخریب این خانه قاجاری درست چند روز پس از تخریب عرصه و حریم کوشک عزت آباد ابرکوه اتفاق افتاده است. در آن ماجرا نیز مسؤولان شهر تاریخی ابرکوه برای احداث خیابان در وسط عرصه کوشک تاریخی عزت آباد اقدام به جدول کشی کردند که پس از اعتراض های مکرر فعالان و دوستداران میراث فرهنگی، عملیات جاده و جدول کشی متوقف شد.

تخریب سریالی در ابرکوه + فیلم و عکس
جاده کشی و عملیات احداث خیابان از وسط عرصه کوشک عزت آباد که در فهرست میراث ملی ثبت شده است

به گزارش ایسنا، فیلم و عکس هایی که دوستداران میراث فرهنگی در اختیار این خبرگزاری قرار داده اند از تخریب حصار و آب انبار\xa0خانه تاریخی «بصیری» \xa0خبر می دهد. این درحالی است که خانه قاجاری بصیری در فهرست میراث ملی ایران ثبت شده و روی تابلویی که بر دیوار خشتی آن نصب شده، یادآور شده است که «این بنا به شماره ۱۴۵۳۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و هرگونه دخل و تصرف در آن جرم محسوب می شود.»

هرچند معاون میراث فرهنگی استان یزد گفته بود «جدول کشی و احداث خیابان در عرصه کوشک عزت آباد از سوی شهرداری بدون هماهنگی با این اداره کل صورت گرفته است و براساس ماده ۵۵۸ قانون مجازات اسلامی هر کسی به تمام یا قسمتی از ابنیه، اماکن، محوطه ها و مجموعه های فرهنگی تاریخی یا مذهبی که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است یا تزئینات ملحقات تاسیسات، اشیاء و لوازم و خطوط و نقوش منصوب یا موجود در اماکن مذکور، که مستقلاً نیز واجد حیثیت فرهنگی ـ تاریخی یا مذهبی باشد، خرابی وارد آورد، علاوه بر جبران خسارات وارده به حبس از یک تا ۱۰ سال محکوم می شود»، اما طبق اظهارات اهالی ابرکوه از زمان توقف عملیات احداث خیابان، فقط جاده کشی متوقف شده و هیچ اقدامی برای جمع آوری جدول ها، ماشین آلات و یا مرمت و بازسازی آن چه تخریب شده، انجام نشده است. از همین رو، نگرانی ها درباره تکرار واقعه و تعرض ها، آنچنان که از سال ۹۸ تا کنون مکرر اتفاق افتاده، تشدید شده است. این درحالی است که حریم و عرصه کوشک عزت آباد حدود دو سال پیش مصوب و به استاندار یزد نیز ابلاغ شده است، اما این که چرا به مصوبات بی توجهی شده و یا شهرداری ابرکوه بدون اطلاع و استعلام از میراث فرهنگی یزد و در غفلت متولیان میراث فرهنگی محلی، هر بار ماشین آلات خود را به جان یک اثر تاریخی می اندازد، محل پرسش است.

تخریب سریالی در ابرکوه + فیلم و عکس
پس از توقف عملیات ساخت جاده در عرصه کوشک عزت آباد، جدوال و ماشین آلات جمع آوری نشده و تخریب ها جبران نشده است
تخریب سریالی در ابرکوه + فیلم و عکس
کوشک عزت آباد
محلی ها می گویند با وجود بلواری که نزدیک این کوشک است، احداث جاده از عرصه کوشک عزت آباد دلیل ندارد

تخریب این خانه، آن چنان که اهالی ابرکوه و دوستداران میراث فرهنگی به ایسنا می گویند توسط شهرداری ابرکوه، آن هم در آستانه سفر عزت الله ضرغامی ـ وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ـ به استان یزد، رخ داده است.

همچنین گفته شده است «چند ماه قبل از شروع کرونا، از دفتر ثبت آثار بخش تملک وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، بودجه ای برای تملک و خرید\xa0خانه بصیری ها تصویب و حتی به میراث استان یزد واریز شده، اما پیگیری ها بیانگر آن است که این بودجه صرف به تملک درآوردن خانه بصیری ها نشده است».

تخریب سریالی در ابرکوه + فیلم و عکس
تخریب کامل آب انبار قاجاری خانه بصیری که جزء میراث ملی ایران بود
تخریب سریالی در ابرکوه + فیلم و عکس
عکس ها و فیلم تخریب حصار و آب انبار خانه بصیری پنجشنبه ۱۵ تیرماه ۱۴۰۲ گرفته شده است
تخریب سریالی در ابرکوه + فیلم و عکس

یکی از دوستداران میراث فرهنگی از ابرکوه به ایسنا می گوید: این خانه که به دوره قاجار تعلق دارد و مالکان آن هنوز در قید حیات هستند، در محله «گل کاران» شهرستان ابرکوه از توابع استان یزد واقع شده که بیش از یکصد سال، محل مجلس مهم\xa0 و تأثیرگذاری برای روضه خوانی با حضور اقشار مختلف شهر\xa0 بوده و شاهد رخدادهای مذهبی فرهنگی مردم منطقه بوده و از همین رو، خانه بصیری در میان اهالی به «خانه روضه ای» معروف بوده است و ساکنان آن نیز از معلمان و فرهنگیان این شهر بوده و هستند؛ \xa0مرحوم میرزا علی محمد بصیری، مرحوم حاج حسین بصیری و شهید جانباز شیمیایی عبدالمجید بصیری که همگی از دبیران خوش نام این منطقه بوده اند.

آب انبار و بخشی از حصار یک خانه قاجاری در بافت تاریخی ابرکوه تخریب شد. چندی پیش هم به عرصه کوشک عزت آباد ابرکوه برای خیابان کشی تعرض شده بود.

این دوستدار میراث فرهنگی همچنین به ایسنا می گوید: خانه تاریخی بصیری\xa0 داخل بافت تاریخی ابرکوه قرار دارد و\xa0 بافت تاریخی ابرکوه هم در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. بنابراین شهرداری با اقدامی که انجام داده تخلف آشکار کرده است.

دوستداران میراث فرهنگی معتقدند «در\xa0 مرمت و بازسازی این خانه تاریخی کوتاهی شده است؛ خانه ای مهم\xa0 که می توانست در آستانه ماه محرم همچون سال های دور، \xa0 محلی مهم برای اجرا و احیای مراسم روضه خوانی به سبک قدیم باشد و این میراث را که از\xa0 نسل های قبل باقی مانده است به نسل جدید معرفی و منتقل کند».