محمدرضا قهرمانیان با بیان اینکه فصل پنجم کاوشهای باستانشناسی محوطه ویرانشهر شهرستان فاروج از دیروز به سرپرستی «میثم لباف خانیکی»، عضو علمی گروه باستانشناسی دانشگاه تهران و «روکو رانته»، پژوهشگر باستانشناسی موزه لوور پاریس از سر گرفته شد، اظهار کرد: بررسی و کاوش باستانشناسی این محوطه که از سال ۱۳۹۸ آغاز شده، نشان داده که ویرانشهر در دوران اشکانی و ساسانی مسکون و در ناحیه دره اترک دارای مرکزیت سیاسی و اقتصادی بوده است.
معاون میراثفرهنگی خراسان شمالی با اشاره به اینکه گمانهزنی در بخش میانی محوطه ویرانشهر از وجود بقایای معماری در این ناحیه از محوطه پرده برداشت، افزود: نتایج مقدماتی کاوش فصل چهارم محوطه ویرانشهر حاکی از آن است که این سکونتگاه به فراخور اهمیت سیاسی و دفاعی دره اترک در دوره اشکانی و ساسانی یکی از مهمترین مراکز جمعیتی ناحیه شمال شرق ایران محسوب میشده و شاهد رویدادهای تاریخی تعیینکنندهای در این منطقه بوده است.
قهرمانیان افزود: این سکونتگاه به وسعت ۱۴ هکتار با دیواری دفاعی محصور میشده و در گوشه شمالی آن، بخش محصور دیگری قرار داشته که احتمالاً بهعنوان ارگ، مقر حاکمان این سکونتگاه را تشکیل میداده است.
معاون میراثفرهنگی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: ویرانشهر فاروج، مرکزیت سیاسی و اقتصادی دره اترک در دوران اشکانی و ساسانی بوده است.
قهرمانیان در پایان افزود: ادامه کاوشها در این محوطه تاریخی، اطلاعات ارزندهای در باب تاریخ معماری ایران و نیز سنتهای سفالی خراسان در دوران تاریخی را در اختیار پژوهشگران قرار خواهد داد.
او با بیان اینکه در نتیجه کاوش فصل جاری، ساختار دروازه شامل معبر ورودی و برجهای مکعبمستطیل شکل جانبی مورد شناسایی قرار گرفت، گفت: کاوش باستانشناسی در تپه جنوبی نیز نشان داد که در این بخش از محوطه بنایی یادمانی با کاربری مذهبی یا حکومتی برپا بوده و ساختار آن از دیوارهایی خشتی به پهنای ۳ متر بهره میبرده است.
معاون میراثفرهنگی خراسان شمالی ادامه داد: بر اساس بررسی بقایای معماری و شواهد سطحی، برجهایی به فواصل متوالی در طول دیوار تعبیه شده بود و سازههای معماری خرد و کلان در داخل محوطه برپا بودهاند که امروزه بهصورت تپهماهورهای نامنظم در پهنه محوطه قابل مشاهدهاند.
ایسنا/خراسان شمالی کاوشهای باستانشناسی محوطه ویرانشهر واقع در ۱۰ کیلومتری شمال شهرستان فاروج استان خراسان شمالی، به سرپرستی مشترک «میثم لباف خانیکی» عضو هیأت علمی گروه باستانشناسی دانشگاه تهران و «روکو رانته» پژوهشگر باستانشناسی موزه لوور پاریس از سر گرفته شد.
انتهای پیام